Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,16 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,80 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »

Orkneje a Hebridy - divoké Škótske ostrovy

Orkneje a Hebridy - divoké Škótske ostrovy, poznávací zájazd Orkneje a Hebridy - divoké Škótske ostrovy, poznávací zájazd Orkneje a Hebridy - divoké Škótske ostrovy, poznávací zájazd Orkneje a Hebridy - divoké Škótske ostrovy, poznávací zájazd Orkneje a Hebridy - divoké Škótske ostrovy, poznávací zájazd Orkneje a Hebridy - divoké Škótske ostrovy, poznávací zájazd Orkneje a Hebridy - divoké Škótske ostrovy, poznávací zájazd Orkneje a Hebridy - divoké Škótske ostrovy, poznávací zájazd Orkneje a Hebridy - divoké Škótske ostrovy, poznávací zájazd Orkneje a Hebridy - divoké Škótske ostrovy, poznávací zájazd Orkneje a Hebridy - divoké Škótske ostrovy, poznávací zájazd Orkneje a Hebridy - divoké Škótske ostrovy, poznávací zájazd Orkneje a Hebridy - divoké Škótske ostrovy, poznávací zájazd Orkneje a Hebridy - divoké Škótske ostrovy, poznávací zájazd
Destinácia: Veľká Británia, Škótsko
Kód zájazdu: 1305981
Cena od: 3 079 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

07.07.2024 8 dní First Minute 3 079 € +0 € odlet: Bratislava letecká

Popis zájazdu

Úvod:
8-dňový letecký zájazd.

Perex:
Orkneje a Hebridy, divoké a nespútané ostrovy v Škótsku. Pozývame Vás na dobrodružnú cestu plnú miestnych mýtov, nádhernej prírody a prírodných úkazov.


Program:

1. deň:
Prílet do Edinburghu. Cestu za poznaním škótskej histórie a kultúry začneme v monumentálnej Rosslyn Chapel. Vyznačuje sa množstvom nádherných kamenárskych prác opradených legendami a je dejiskom poslednej kapitoly knihy Dana Browna Da Vinciho kód. Ďalšou našou zastávkou bude jedno z najbohatších škótskych opátstiev Merlose Abbey – po stáročia ukrývajúce srdce Roberta Brucea. Ubytovanie.

2. deň:
Raňajky. Stredoveký Edinburgh, všeobecne pokladaný za jedno z najúžasnejších miest na svete. Prechádzka Princesstreet Gardens, či vyhliadka z kopca Callton Hill nám ponúknu tie najkrajšie panorámy. Neskôr sa vydáme po dláždenej Royal Mile – Kráľovskej míli okolo katedrály St. Giles až ku palácu Holyrood, oficiálnej škótskej rezidencii kráľovnej. Navštívime aj Edinburghský hrad, ktorý po stáročia menil svoju funkciu - od pevnosti cez kráľovský palác až po štátnu väznicu. Dnes ukrýva korunovačné klenoty, pamiatku na škótskych kráľov, ulúpené a neskôr navrátené Angličanmi. Ubytovanie.

3. deň:
Po raňajkách sa vydáme na sever, čaká nás prejazd cez Forthský záliv a pohľad na Forthský železničnný most – veľdielo škótskeho inžinierstva 19.storočia. Pokračujeme do mestečka St. Andrews, ktoré sa rozprestiera na pobreží Severného mora. Tajomnú kulisu mu robia rozvaliny kedysi najväčšej škótskej katedrály. Dnes je sídlom najstaršej škótskej univerzity a zároveň kolískou golfu. Práve tu v r. 1754 vznikol 1. golfový klub, na ktorého trávnikoch sa hrá dodnes. Naša cesta po východnom pobreží pokračuje ku dramatickým scenériám Dunottar Castle, ktorý sa vypína na strmom morskom útese. Pre svoju povesť nedobytnosti tu škóti ukrývali korunovačné klenoty pred Oliverom Cromwellom. Po prehliadke pokračujeme do Aberdeenu, ktorý je centrum škótskeho ropného priemyslu. Tu sa v podvečerných hodinách nalodíme na trajekt. V neskorých večerných hodinách vylodenie v Kirkwalle – hlavnom meste Orknejských ostrovov, presun na ubytovanie.

4. deň:
Po raňajkách sa vydáme objavovať Orkneje, ktoré patria k najcennejším archeologickým lokalitám v Európe. Začneme prehliadkou hlavného mesta Kirkwall, pozrieme si St. Magnus katedrálu, postavenú z červeného pieskovca či starý biskupský palác zo 16 stor. Neskôr nás čaká neolitické sídlisko Skara Brae, megalitická stavba Ring of Brodgar, záhadné kamene Standing Stones of Stennes, či kamenná pohrebná mohyla Maes Howe z r. 2000 pred Kristom, Podvečer sa nalodíme na trajekt a počas plavby na pevninu, ktorá bude trvať cca 1,5 h, sa pokocháme výhľadmi na pieskovcové útesy a veže okolitých ostrovov – Old Man of Hoy (137 m) je najvyšším skalným pilierom v Spojenom kráľovstve. Presun na ubytovanie.

5. deň:
Po raňajkách sa presunieme k ďalšiemu historickému skvostu – ku hradu Dunrobin Castle, ktorý je vďaka svojmu vzhľadu označovaný za škótsky Neuschwanstein. Od 13. st. je hrad sídlom rodu Sutherlandovcov. Pokračovanie k tmavým vodám Loch Ness, ktoré je najhlbšie pri ruinách hradu Urquarth. Práve tu môžeme skúsiť šťastie, či sa nám podarí uzrieť povestnú Nessie. Cestou na juh sa zastavíme pri pohľade na najvyššiu horu Veľkej Británie – Ben Nevis a možno sa nám aj podarí zazrieť odfukujúcu parnú lokomotívu na Glenfinnan Viaducte, železničnom moste, ktorý ste mohli vidieť aj vo filmoch o čarodejníkovi Harry Potterovi. Ubytovanie v okolí mestečka Fort William.

6. deň:
Po raňajkách pokračujeme cez škótsku vysočinu až do prímorského mestečka Oban, odkiaľ sa vydáme na plavbu na Hebridské ostrovy. Ostrov Staffa, na ktorom navštívime tajomnú Fingalovu jaskyňu, tvorenú čadičovými stĺpmi. Tieto šesťboké stĺpy sú podľa legendy pokračovaním írskeho obrovho chodníka. Ďalším z ostrovov bude Isle of Iona – tu navštívime benediktínske opátstvo – dávne pohrebisko škótskych kráľov. Tretím ostrovom bude Isle of Mull, tu nás čaká jazda rozoklaným pobrežím so skalnými brehmi, kamienkovými a bielymi plážami. V letných mesiacoch je tu pri troche šťastia možné zazrieť známych, pre nás tak exotických papuchálkov. Návrat do mestečka Oban a ubytovanie.

7. deň:
Z Obanu po raňajkách vyrážame ku najväčšiemu škótskemu jazeru Loch Lomond, na jeho brehoch leží učupená malebná dedinka Luss, domčeky s čarovnými predzáhradkami a bridlicovými strieškami lákajú na prechádzku k jazeru. Žiadna návšteva Škótska sa nemôže zaobísť bez ochutnávky whisky – v dnešný deň navštívime jednu z 128 páleníc – Auchentoshan distillery, kde si pozrieme celý výrobný proces tejto skvelej single malt – alebo čistej jačmennej „živej vody“. Záver dnešného dňa venujeme prehliadke najväčšieho škótskeho mesta Glasgow – ktoré sa v čase priemyselnej revolúcie vynikalo stavbou lodí a lokomotív. Dnes v rámci revitalizácie starej prístavnej štvrte a dokov vzniklo v r. 2000 na južnom brehu rieky Clyde moderné centrum vedy - Glasgow Science Center. Na brehu riečky Kelvin, neďaleko kampusu Glasgowskej Univerzity, sa nachádza Kelvingrove Gallery – jedna z najvyhľadávanejších galérii na Britských ostrovoch. Srdcom mesta je Katedrála Sv. Munga, ukrývajúca pozostatky tohto svätca a patróna mesta, za katedrálou sa nachádza charizmatický viktoriánsky cintorín Glasgow Necropolis. Po prehliadke presun na ubytovanie.

8. deň:
Raňajky. V skorých ranných hodinách transfer na letisko v Edinburghu a odlet do Bratislavy.


Poznámka:
Zmena programu vyhradená.


Ubytovanie:
7x v 3* hoteloch

Stravovanie:
7 x Raňajky, 6 x večere


Doprava:
Letecká.

Celková cena zahŕňa:
Leteckú dopravu vrátane letiskových a servisných poplatkov. Transfery BA - letisko - BA. Miestne transfery a trajekty. 7x ubytovanie v 3* hoteloch s raňajkami. 7 x večere. 1x obed (na ostrove Staffa). Ochutnávku whiskey. Sprievodcu CK.

Celková cena nezahŕňa:
Doplatok za jednolôžkovú izbu. Vstupy. Fakultatívne aktivity. Cestovné poistenie.

Kontaktujte nás

Meno:
E-mail:

Telefón:

Text: