Krajiny

Zobraziť všetky »

Kurzový lístok

Tisíc chutí Arménska a Gruzínska

Tisíc chutí arménska a gruzínska - Armensko ararat Tisíc chutí arménska a gruzínska - Gruzinsko tbilisi most Tisíc chutí arménska a gruzínska - Gruzinsko tbilisi stare mesto Tisíc chutí arménska a gruzínska - Armensko jerevan namestie republiky Tisíc chutí arménska a gruzínska - Armensko jerevan kaskada i Tisíc chutí arménska a gruzínska - SIRNE KUPELE TBILISI_II_375x250 Tisíc chutí arménska a gruzínska - ARMENSKO NORAVANK_I_375x250 Tisíc chutí arménska a gruzínska - ARMENSKO ARARAT KONAK Tisíc chutí arménska a gruzínska - ARMENSKA KUCHYNA_I_375x250 Tisíc chutí arménska a gruzínska Arménsko a Gruzínsko poznávací zájazd poznávací zájazd Arménsko a Gruzínsko Tisíc chutí arménska a gruzínska - gruzinsko_dzvori Tisíc chutí arménska a gruzínska - gruzinsko_uplisciche Zájazdy do Arménska
Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1278936
Cena od: 1 429 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

01.05.2024 8 dní Last Minute 1 589 € +0 € odlet: Viedeň letecká
08.05.2024 8 dní Last Minute 1 529 € +0 € odlet: Viedeň letecká
22.05.2024 8 dní First Minute 1 559 € +0 € odlet: Viedeň letecká
12.06.2024 8 dní First Minute 1 539 € +0 € odlet: Viedeň letecká
03.07.2024 8 dní First Minute 1 539 € +0 € odlet: Viedeň letecká
21.08.2024 8 dní First Minute 1 529 € +0 € odlet: Viedeň letecká
11.09.2024 8 dní First Minute 1 589 € +0 € odlet: Viedeň letecká
25.09.2024 8 dní First Minute 1 539 € +0 € odlet: Viedeň letecká
09.10.2024 8 dní First Minute 1 429 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

1000 chutí Arménska a Gruzínska – to je ochutnávka najlepších skvostov Arménska a Gruzínska – fascinujúca príroda, skvostné arménske i gruzínske pamiatky, história, jedinečný pravý arménsky koňak, lahodné gruzínske vína a miestne špeciality, relax v gruzínskych kúpeľoch, skvelí lokálni sprievodcovia z Arménska a Gruzínska a 4* hotely! Poznávací zájazd Tisíc chutí Arménska a Gruzínska ulahodí všetkým Vašim zmyslom!

Prečo cestovať do Arménska a Gruzínska
Cestovateľská ochutnávka, ktorá uľahodí všetkým Vašim zmyslom. Vychutnáte si tie n.-ajlepšie miestne špeciality, dotknete sa ranej krasťanskej histórie a kultúry, pocestujete naprieč fascinujúcou krajinou, pocítite prirodzenosť východných kultúr a započúvate sa do rytmov arménskej a gruzínskej temperamentnej hudby.
Pre akého cestovateľa je vhodný zájazd Tisíc chutí Arménska a Gruzínska
Pre labužníkov života, ktorí chcú zažiť viac, rozvibrovať svoje zmysly, zastaviť sa v čase a plnými dúškami si vychutnávať okamih prítomnosti. Zájazd je fyzicky nenáročný, všetky presuny riešime minubusom, minimum peších presunov, bohatý a rozmanitý program, v ktorom si nájde každý niečo pre seba a hlavne neskutočne dobrá gruzínska a arménska strava, ma ktorej si pochutí každý labužník.

Program:
1.Deň:

Začína sa cesta po Gruzínsku  za pohladením duše a všetkých našich zmyslov
Náš prvý deň sa závisí od času príletu. Väčšinou prilietame neskoro večer. Ak sa nám pošťastí a máme prílet skôr, stihneme aj čo - to pozrieť v Kutaisi. Po stretnutí v BA so slovenským sprievodcom nás čaká spoločný transfer na letisko, odlet z Viedne do gruzínskeho Kutaisi.  Po prílete si odskočíme do zmenárne, aby sme si mohli zameniť Gruzínske lari. Prvý dotyk so zakaukazským Gruzínskom pocítime na výbornom obede v typickej gruzínskej reštaurácii a posilnení a oddýchnutí po ceste navštívime prvú pamiatku, kláštor Gelati ( UNESCO) z 12.st.,  jeden z prvých a zároveň najväčších kláštorov v Gruzínsku,  s prenádhernými freskami v interiéri kláštora. Ubytovanie a noc v hoteli.
 
2. Deň:

Dnes nás čaká hneď niekoľko gruzínskych top atrakcií, Stalinove múzeum, sklané mesto kláštor a večer prežijeme s gruzínskym vínom, hudbou a tamcom a hlavne skvelým jedlom
Po raňajkách odchádzame prebádať Gruzínsko a začneme s Gori. Zaujímavá tu bude  návšteva Stalinovho múzea, kde budeme môcť vidieť aj jeho rodný dom, množstvo osobných predmetov, historických faktov  a zážitkom bude aj vstúpiť do Stalinovho súkromného vagóna a predstaviť si ako ním kedysi cestovával Stalin do Gruzínska. Čerešničkou na torte dnešného dňa je jedinečné Uplisciche,  starobylé jaskynné mesto, kde sú vytesané v skalách rôzne malé chrámy, domy, či celé uličky. Z vrchu skál sa nám naskytne krásny a vskutku nezabudnuteľný pohľad na nádhernú prírodnú scenériu zo skál a rovnako aj na okolitú krajinu. Cestou dnes navštívime katedrálu Svetistkhoveli, (UNESCO), pri ktorej sa prejdeme  spleťou malých starobylých uličiek plných suvenírov. Po príchode do Tbilisi si vo večerných hodinách ešte vychutnáme tradičné sírne kúpele a relax v blahodarnej termálnej vode bohatej na síru.    

3. Deň:

Dnes prejdeme starou  vojenskou cestou, zažijeme jazdu Jeepmi, užijeme si dobrodružstvo, Kaukaz, ale aj návštevu v  tradičnej gruzínskej rodine na vidieku v horách.
Po raňajkách pocestujeme jednou z najkrajších horských ciest na svete, cestou ktorá píše históriu – Gruzínskou vojenskou cestou. Cesta s bohatou histórou, ktorá sa používa už od Antiky, bola zrekonštruovaná v 18.st  P. Potemkinom. Gruzínska vojenská cesta nám dnes prinesie prenádherné horské scenérie, množstvo nádherných výhľadov a  povedie nás priamo k Veľkému Kaukazu, k pohoriu  Kazbeki. Kazbeki je v skutočnosti vyhasnutá sopka, jeden z vrchov Veľkého Kaukazu, za ktorým sa už rozlieha Rusko.  Prvú zastávku máme pri Zhinvali, vodnej nádrži známej aj ako Jazero na gruzínskej vojenskej ceste. Priehrada bola postavená v 80-tych rokoch min. st. Sovietskym zväzom, dnes je to nádherné miesto pre naše oči aj foťáky.  Zastavíme sa aj pri pevnosti Ananuri, ktorá je jediným feudálnym architektonickým komplexom v Gruzínsku z obdobia 16.-17.st., odkiaľ budeme mať mimochodom nádherný výhľad na jazero Zhinvai. Horské prostredie nás úplne nadchne ale nás toho stále veľa čaká. Zastavíme sa pri ďalšej krásnej vyhliadke na Kazbeki, pri pamätníku ruského a gruzínskeho priateľstva z roku 1983. Pamätník leží presne na mieste nádherého váhľadu na Údoie diabla v kaukazských horách.  Minibus na čas vymeníme za Jeepy, ktoré nás už budú očakávať a dobrodružnou jazdou sa vyvezieme k jednému z najväčších symbolov Gruzínska a Kaukazu – kostolíku Najsvätejšej trojice v Gergeti , ktorý leží vo výške 2170m.n.m a v pozadí ktorého sa rozprestiera monumentálne pohorie Kazbeki, jeden z vrcholov Veľkého Kaukazu. Kostol bol postavený v 14.st Od kostola sa nám naskytne ďalší impozantný výhľad na ceé údolie a pohorie Kazbegi s výškou 5047m.n.m. Po krásnom dni plnom zážitkov a dojmov sa vrátime vo večerných späť na hotel v Tbilisi.
 
4. Deň:

Dnes máme rande s novým mestom, spoznáme gruzínske Tbilisi, pozrieme si panoramatické výhľady z lanovky, ochutnáme známe gruzínske vína a na záver dňa sa zrelaxujeme v úžasných sírnych kúpeľoch
Prvý deň nás čaká prehliadka hlavného a najväčšieho mesta Gruzínska - Tbilisi, ktoré je plné kultúrnych a  historických pamiatok.  Uvidíme rôzne architektonické skvosty, ako Gruzínske národné múzeum, Štátne konzervatórium, Operné a baletné divadlo, či Múzeum moderného umenia Zuraba Cereteliho, ktorého už poznáte ak ste s nami boli už v Moskve. Navštívime nádhernú katedrálu Sameba, ktorá nás privíta podmanivou vstupnou záhradou. Sameba – Katedrála najsvätejšej trojice je najväčšou katedrálou v Gruzínsku a so svojou výškou 101m vynímajúc sa na jednom z kopcovitých výbežkov ponad Tbilisi vytvára dojem monumentálnosti a obrovskej posvätnosti nie len pre obyvateľov Tbilisi, ale aj pre nás.  Uvidíme aj slávny Vorontsov palác, ktorý bol sídlom ruského gubernátora Vorontsova pre Kaukaz, kde sa v časoch ruského impéria konali významné ceremónie, večierky, bály, či stretnutia štátnikov, palác v ktorom bola po revolúcii v Rusku, podpísaná v roku 1918 nezávislosť Gruzínska  a v ktorom v 30-tych rokoch 20.st.  žila aj Stalinova matka. Uvidíme tiež majestátnu budovu Národnej knižnice, ikonickú neoklasicistickú budovu Cirkusu Tbilisi, postavenú v ére sovietskeho zväzu na podnet Stalina, na pahorku s nádherným výhľadom na veľkolepé  Námestie hrdinov. Prejdeme sa novým Mostom mieru, ktorý je postavený z oceľovo-sklenej konštrukcie osvietený 10tis. led svietidlami, ktorý bol v roku 2012 zaradený medzi Top 13 nezvyčajných mostov sveta.  Zážitkom bude určite aj návšteva  Pevnosti Narikala, kam sa vyvezieme lanovkou a vychutnáme si krásny pohľad na Tbilisi, ale aj  Anchiskhati bazilika, či Sioni katedrála, jeden z významných symbolov stredovekej architektúry. Na záver dňa sa povzbudíme v miestnej vinárni na ochutnávke skvelého gruzínskeho vína, kde dodnes ponúkajú aj vína, ktoré tak rád obľuboval rodák z Gruzínska Stalin.  Vo večerných hodinách nás ešte čaká skvelý program – famózny gruzínsky večer, s výborným jedlom, tradičným folklórom, hudbou, ba i tancom!
 
5.Deň:

Dnes aj cesta je cieľ. Poteší naše oči dych berúcou prírodou a fascinujúcou gruzínskou a arménskou krajinou.
Po raňajkách nás čaká cesta ku gruzínsko-arménskej hranici.  Hraničný prechod prejdeme s našim slovenským sprievodcom peši, preukážeme sa pasmi a na arménskej strane sa stretneme s našimi novými priateľmi, arménskou sprievodkyňou a novým vodičom. Cesta naprieč  fascinujúcou arménskou krajinou je plná úžasných historických pamiatok. Tajomný Kláštor Haghpat ( UNESCO) predstavuje vrchol religióznej architektúry a je zmesou byzantskej a tradičnej arménskej architektúry. Od kláštoru pocestujeme k ďalšiemu skvostu Arménska -  jazeru Sevan, ktoré je najväčšie jazero na Kaukaze, ležiace vo výške 1900m.n.m, skutočná perla tejto horskej krajiny.  nazrieme aj do priľahlého kláštora Sevanavank, zvyšnú asi hodinku cesty nám spríjemní naša arménska sprievodkyňa zaujímavým rozprávaním a my prichádzame hlavného mesta Arménska - Jerevanu. Po príchode sa ubytujeme, noc v hoteli.

6. Deň:

Dnes potešíme svoje oči nádhernými farbami arménskych kobercov a naučíme sa ako sa pečie pravý arménsky lavaš. Dnešný deň ukončíme temperamentnou arménskou hudbou a tancom.
Dnešný deň začíname návštevou  pohanského chrámu Garni,ktorý je jedinou antickou stavbou v Arménsku, ako aj v krajinách bývalého ZSSR vôbec. Chrám je postavený v iónskom slohu a jeho stavba sa datuje približne do roku 77nl.. Naša cesta ďalej smeruje k o niečo významnejšej pamiatke – kláštoru Geghard (UNESCO) zo 4.st., ktorého väčšina kaplniek je vytesaných do skaly. Pôvodným názvom bol Jaskynný kláštor, no zaužíval sa názov Kláštor oštepov – Geghardavank – pretože práve v tomto kláštore bola ukrývaná časť oštepu, ktorou bol prebodnutý Ježiš Kristus na kríži a ktorý sem vraj priniesol a ukryl apoštol Judáš. Dnes sa oštep kópie nachádza v kláštore Ečmiadzin, ktorý spolu uvidíme. Dnes tiež uvidíme ako sa pečie typický arménsky chlieb lavaš a pochutíme si tu na výbornom arménskom obede. Popoludní nás čaká ešte jedna zaujímavosť. Svoje oči potešíme v nádhernom múzeu arménskych kobercov, kde sa naučíme ako sa tieto prekrásne skvosty dodnes ručne vyrábajú.

7.Deň: 

A je to tu. Bájna hora Ararat ako na dlani. Pohľad do diaľky s myšlienkami na Noemovu archu zapijeme v neďalekej vinárni ochutnávkou arménskeho vína. Spoznáme vinárstvo nie len dnešné, ale aj to spred niekoľkých tisíc rokov, v najstaršej vínnej pivnici na svete.
Po raňajkách začneme deň výletom naprieč údolím Ararat ku kláštoru Khor Virap, ktorého história je spätá s prijatím kresťanstva v Arménsku. Nám ponúkne nie len dotyk s históriou raného kresťanstva, ale aj jedinečný a nezabudnuteľný výhľad na bájnu horu Ararat, na ktorú sa zahľadíme v nemom úžase. Po tom čo si dosýta vychutnáme tieto krásne okamihy,  navštívime známy vinársky región Areni, kde si na ochutnávke vychutnáme miestne výborné vína. Rozhodne tu navštívite aj svetoznámu jaskyňu - pivnicu, v ktorej boli počas výkopu nájdené najstaršia topánka a vinárstvo na svete, datované do roku 5500pnl! Po zážitku z vinárne prejdme k ďalšiemu skvostu - majstrovskému dielu stredovekej arménskej architektúry – Kláštoru Noravank, obklopeného navôkol unikátnymi červenými útesmi, ktoré dotvárajú nádherný kolorit arménskej krajiny. Po prehliadke návrat na hotel, noc v hoteli.

8. Deň: 

Pulzujúca arménska metropola Jerevan rozprúdi naše žily, no potešíme aj svoju dušu, priamo v kolíske kresťanstva, pri relikvii kópie, ktorou bol prebodnutý Ježiš Kristus, zadržíme snáď aj dych a pohrúžime sa do svojich myšlienok.
Po raňajkách sa pozrieme k pamätníku Genocídy v Jerevane a pripomeniem si obete arménskej genocídy. Dnes si doprajeme ochutnávku pýchy Arménska – brandy ARARAT.  Prehliadneme si múzeum výroby, pamätné sudy, možno nás dojme Sud mieru, ktorý je pripravený už takmer 30 rokov, aby sa otvoril keď Arménsko a Azerbajdžan uzatvoria večný mier, Sud, z ktorého sa nalievalo Putinovi, či mnohým iným prezidentom. Ararat samozrejme ochutnáme a kto bude chcieť originálny suvenír, môže si aj v podnikovej predajni zakúpiť.sa pustíme do spoznávania Jerevanu, ktorého symbolom je unikátny Park víťazstva, z ktorého vyšľapeme cez Kaskádu – monumentálnym a gigantickým schodiskom, obklopeným nádhernými záhradami  a unikátnymi sochami svetoznámych sochárov na vyhliadku na celý Jerevan a Horu Ararat.  Z vyhliadky sa prejdeme hlavnou ulicou mesta, uvidíme budovu Opery a Baletu, a pozrieme si aj  fascinujúce Námestie Republiky, ktoré je právom označované za  srdce a pýchu Jerevanu, oválne námestie s hudobnou fontánou, obklopené piatimi monumentálnymi historickými budovami v neoklasitistickom štýle. Z centra Jerevanu budeme pokračovať k duchovnému centru Arménskej apoštolickej cirkvi, k jednému z najstarších kostolov na svete, ku kolíske kresťanstva - Katedrále Ečmiazin, ktorej základy boli postavené už v 3st. pnl. Celá oblasť je zapísaná na zozname UNESCO, nazývaná aj arménskym Vatikánom - jedno z najposvätnejších miest Arménska, pretože ukrýva veľmi vzácnu relikviu - časť kópie, ktorou bol vraj Kristus prebodnutý na kríži rímskym vojakom a my ju spoločne uvidíme! 

Na zájazde naprieč Arménskom a Gruzínskom cestujeme " Slow travel "
Dotkneme sa kultúry a tradícií cez arménsky a gruzínsky folklór, lahodné jedlá, vína a facinujúcu históriu. Vychutnáme si tieto kaukazské krajiny všetkými zmyslami, plnohodnotne a v skvelej atmosfére. O tom, že  , ale môžete to hlavne s nami zažiť na našom zájazde.


Cena je konečná bez ďalších skrytých poplatkov Všetky poplatky v cene, vstupy, transfer z BA, dodatočne neplatíte žiadne dodatočné poplatky. Prečítajte si na konci stránky Parametre zájazdu a  " Cena zahŕňa "

Žiadne príplatky k cene zájazdu navyše 
Spôsob platby: záloha 30% ceny zájazdu po zaslaní Zmluvy o zájazde, doplatok splatný do 46 dní pred odchodom. 100% úhrada pokiaľ je zájazd objednaný v lehote kratšej ako 46 dní pred zájazdom.
Protipandemické opatrenia: žiadne, vstup voľný, žiadne očkovanie, žiadne testy 

Kontaktujte nás

Meno:
E-mail:

Telefón:

Text: